Fiyatı 37 bin olsa çok iyi olurdu aslında 24 FE den bile ucuz amerikada fakat Türkiyede 24 FE den pahalı maalesef alınır mı 47 ye bari dynamic island olsaydı derdimki "Minik Iphone 16" en azından alınabilir yapardı bu cihazı 48mp ana kamera güzel yinede A18 Bionic olması da güzel bir şey ona en yakın fiyat olarak rakibi Iphone 15 sanki o daha alınabilir geniş açı kamerası bulunuyor ve aşırı oyun merakı olmayan normal kullanıcı için A16 Bionic yeterli gelir tabikide o yüzden biraz Iphone 16E bu yönde gereksiz kalabiliyor.
iPhone 16E'nin sensörüne iyi mi kötü mü dedin anlamadım ama aynı boyutta hatta daha ince ve daha güçlü cihaz var. Ana kameraları da birbirine yakındır diye tahmin ediyorumiPhone 16 128 GB ( 64.999 TL) 799$
iPhone 16e 128 GB (47.999 TL) 599$
Apple'ın fiyat politikasına göre 16e ile düz 16 ile nerdeyse aynı fiyat hesabı ile gelmiş.
799$ ---- 65.000
599$ ---- ?
?=48.729 TL çıkıyor. Bu hesap çok mantıklı değil ama fiyatlandırma bu şekilde.
Ayrıca iPhone 16 daki A18 işlemcinin aynısı yok. GPU tarafında fark var ama herkes için önemli değil tabi bu. Sonuçta A18 ama yine de 16 düz de 5 çekirdekli GPU, 16e dekinde 4 çekirdekli bir GPU var.
iPhone 16 57-59K ya bulunuyorken 48K ya iPhone 16e ???
Bu cihazı Apple fiyatı ile değil de piyasa fiyatı ile görmek lazım.
Keşke aynı boyutta güçlü işlemcili ve tek kamera olsa da iyi kamera sensörüne sahip android cihazlar da olsa. Telefondan büyük beklentisi olmayan insanlar için tasarlanmış bir telefon.
Giriş ve orta segmentte küçük telefon tutmaz alıcısı öyle düşünmüyor genelde. Markalar telefon üretirken genele bakıyorlar, insanlar genelde ekran ne kadar büyük olursa o kadar iyi gibi düşünüyor. İleride bu düşünce değişirse küçük telefonlar gelir ama zaten giriş segmentte güçlü işlemcili telefon yok. Ve bu isteklere cevap veren telefon da ne giriş ne de orta segment oluyor. S24FE bu tanıma boyut haricinde uyan tek telefon şu an, onu da orta segment olarak değerlendirmem ben.Keşke aynı boyutta güçlü işlemcili ve tek kamera olsa da iyi kamera sensörüne sahip android cihazlar da olsa. Telefondan büyük beklentisi olmayan insanlar için tasarlanmış bir telefon.
Bunu giriş ve orta segment için söylemiştim. Aynı tasarımda küçük ve güçlü cihazlar. Düz S serisi kadar pahalı değil, A serisi ile Poco X serisinin birleştirilmiş hali gibi. 6.1/6.3 inç civarında ekran boyutu ve 8300/8400 ya da7+gen 2/7+ gen 3 ayarında işlemciler. Makro ve geniş açı kamera yerine batarya ve soğutma sistemine odaklı.
iPhone 16e'nin kamerası iyi. muhtemelen 15 ve 16 daki aynı sensör. güçlü işlemci ile video ve fotoğraf konusunda iyi olur. ona lafım yok.
Demek istediğim şeyi tam olarak anlamamışsınız. Üreticiler için hangi parça ucuz ise giriş segmentte onu kullanıyorlar. Küçük cihaz tasarlamak ve üretmek daha zor ve daha pahalı. Markalar iyi bir cihaz yapmak için değil daha çok cihaz satmak için eksik cihazlar üretiyorlar.Giriş ve orta segmentte küçük telefon tutmaz alıcısı öyle düşünmüyor genelde. Markalar telefon üretirken genele bakıyorlar, insanlar genelde ekran ne kadar büyük olursa o kadar iyi gibi düşünüyor. İleride bu düşünce değişirse küçük telefonlar gelir ama zaten giriş segmentte güçlü işlemcili telefon yok. Ve bu isteklere cevap veren telefon da ne giriş ne de orta segment oluyor. S24FE bu tanıma boyut haricinde uyan tek telefon şu an, onu da orta segment olarak değerlendirmem ben.
Bu cihazın bu özelliklerle taş çatlasın fiyatı 40k olmalıydı.48k tl cihazın eksiklerine bakıldığında çok fazla.Kardeşime bu cihazı almayı düşünüyorduk.Vazgeçtik.Apple iyice saçmalamaya başladı.Senelerdir İOS un,sosyal medyanın ve kameranın kaymağını yiyorlar.Ne hızlı şarj var,ne de gerçek 120hz var.
Hocam 16e nin tasarımı sade ve kompakt ama fiyat çok fazla.Sırf A18 var diye tek kamera,60hz a 48k vermem.Bu cihaz 35k-40k bandında satılmalıydı.Bu fiyat olacaksa 2 kamera koyarsın,dinamik ada koyarsın pilide 3500mah yaparsın olur biter.Apple ın gidişatını iyi görmüyorum.Demek istediğim şeyi tam olarak anlamamışsınız. Üreticiler için hangi parça ucuz ise giriş segmentte onu kullanıyorlar. Küçük cihaz tasarlamak ve üretmek daha zor ve daha pahalı. Markalar iyi bir cihaz yapmak için değil daha çok cihaz satmak için eksik cihazlar üretiyorlar.
Elde eskiden kalan batarya, ekran ve kamera sensörü varken onu kullanmayı tercih ediyorlar. Kopya cihaz üretip yeni bir iki özellik ile göz boyayarak kazanç elde etmeye çalışıyorlar.
Giriş ve orta segmentte küçük telefon tutar. Sadece küçük ekranlı cihazlar üretsinler demiyorum. En azından bir iki markanın bir iki modeli bu şekilde olabilir. Ayrıca işlemci olarak en tepe işlemciyi koymaları değil giriş seviyesi ise orta seviye işlemci. Kamera sayısı ve hızlı şarj, ekran özellikleri gibi şeyler kısılıp.
Standart kullanıcı için gereksiz tüm özellikleri kısıp güçlü işlemci ve kamerası iyi orta segment cihaz olsun diyorum.
Yukarıda yazdığım işlemciler örnek olsun diye. Bu kadar güçlü işlemci koymazlar elbette.
Küçük telefon konusunda insanlar arayış içinde. 6.4/6.5 inçten küçük cihaz yok. Her telefon alan Pubg oynayıp dizi film izlemiyor. Yeni nesilin eğilimi yüzünden ekranlar büyüdü. Standart kullanıcı için kompakt ve taşınabilir uygun fiyatlı güçlü cihaz yok. Giriş ve orta segmentte küçük cihaz isteyen mecbur düz S serisine çıkıyor. S serisi kadar pahalı ürüne ihtiyacı yok ama seçenek de yok. A5X ve A7X serisi ile o ayrımı Samsung yapsa güzel olurdu. Biri 6-6.3 diğeri 6.7 inç ama özellikleri kamera sayısı dışında aynı.
Demek istediğim 6.1-6.3 inç ekran, işlemci 7 gen 3, Sony IMX766 gibi bir kamera sensörü ve 10-20K arası bir fiyat. 16E tasarımı gibi sade ve kompakt.
Ya yapay zeka meselesi niye bu kadar yüksek işlem gücü gerektiriyor anlamadım ben. Samsungda ortasegmentte bile çalışıyor rahat rahat hem de daha iyi. Apple yapay zeka işinin yanlış tarafından tuttu telefondaDediğiniz gibi yapamazlar iPhone 16 olurdu o zaman cihaz 599$ dolara iPhone 16 mı satsınlar. A18 ve olmayan yapay zekadan kısmaları gerekiyordu. Bu cihazın güçlü işlemcisi ve pil süresi ile reklamını yapacaklar.
16E yi sadece tasarım ve mantalite olarak beğeniyorum. Bu fiyata tercih edilecek bir cihaz değil. Asla almam ve önermem. 30-40K bandında olsa bile rakiplerine elenirdi. Apple fiyat ve özellik dengesini diğer markalar kadar iyi yapan bir marka değil. Tanıtım bile yapmadan tepki alacağı bir fiyattan çıkarttı, ters psikoloji gibi. 599$ yurt dışı için de yüksek bir fiyat.
SE serisinin kaderi bu şekilde zaten, satarsa satar satmazsa böyle bir model varmış deniyor. Düz model ile arasını açmak için gereksiz özelliklerinden tasarımından kısmışlar. Asıl kısılması gereken işlemci olması lazım o da iki yıl önceki işlemciyi koysan bile 5 sene gider.
Android tarafında giriş ve orta segmentte bu tür cihazların olması lazım ama işlemci en tepe değil. Nothing bu konuda beğendiğim bir marka, lazım olanı veriyor fiyatı uygun tutuyor.
Şu an Apple fiyatı yüksek, tepkiler var ama ilerde fiyatı 40K civarına düştüğünde ve diğer modellerin piyasası öldüğünde A18 ve güncel Apple diye insanlar tek kamera ve çentikli olmasına bakmadan alacak. iPhone 11ve 13 kadar satmaz şu an ama ilerde düz 13,14 güncelleme ömrünü bitirdikten sonra tercih edilebilir olacak. iPhone alan standart kullanıcılar aldıkları cihazın özelliklerini araştırmazlar, büyük çoğunluk tarafından kullanılmış ve beğenilmiş uygun fiyatlı iPhone modelini tercih ederler.
Sırf yapay zeka ayırımı için A18 koymuşlar ve fiyatı neredeyse iPhone'nun düz serisine dayanmış. Ucuz iPhone yapılacaksa düz serinin yarı fiyatına satılacak bir ürün yapılmalı. A18 yerine A16 veya A17 koyulup ekranı bu şekilde olsa bile 400-450 dolar civarında fiyatlandırmalıydı. A18 masraflı olunca kâr da düşük olmasın diye fiyat tırmanmış. SE serisi tasarım odaklı bir model değildi zaten eski iPhone modellerinin tasarımını kullanıyordu. 3-4 yıl önceki tasarımın içine maliyeti yüksek olan en tepe işlemciyi koyup ucuz model olarak tasarlamak uzun süreli satış politikası olmaktan başka bir şey değil. Amaç benim en ucuz modelimde bile amiral gemisi işlemci var ve yapay zekayı 15 Pro ve sonra çıkan serilerin hepsinde verdik demek. Ama SE modelleri de düz modeller kadar piyasada tutunan cihazlar değil orasını anlamış değilim.
Yapay zekanın cihaz üzerinde çalışması için güçlü işlemciye ve Ram'e ihtiyaç var. Bu ne kadar doğru bilmiyorum. Çinlilerin yapay zekası ile ilerde bu durum değişebilir tabi.Ya yapay zeka meselesi niye bu kadar yüksek işlem gücü gerektiriyor anlamadım ben. Samsungda ortasegmentte bile çalışıyor rahat rahat hem de daha iyi. Apple yapay zeka işinin yanlış tarafından tuttu telefonda
Valla ne yaparsa yapsın amiral gemileri dışındaki tüm telefonları işlemci hariç orta segment telefonlara denkler. Hatta bazı noktalarda daha da kötüYapay zekanın cihaz üzerinde çalışması için güçlü işlemciye ve Ram'e ihtiyaç var. Bu ne kadar doğru bilmiyorum. Çinlilerin yapay zekası ile ilerde bu durum değişebilir tabi.
Apple ayrım ve kısıtlama yapmayı sever. SE olarak gelmemesinin sebebi de yapay zekadan olabilir. SE 4 yerine 16E dediler çünkü 15 Pro dan itibaren tüm cihazlarda yapay zeka var denecek.
Bizde iPhone 15 ile 16E nerdeyse aynı fiyatta.
iPhone 14,15 yerine 16E'yi satma stratejisi A18, yapay zeka ve batarya ömrü.
SE de ve yeni çıkacak diğer modellerde fiyat yükseltme stratejisi de olabilir.
Apple intellegance iyi bir performans için mininum 8gb ram istiyor.15 ve altı serilere verilmemesinin en önemli sebebi bu serilerde 8gb ram olmaması.Şahsi fikrim yapay zeka bence o kadar önemli değil.Apple yapay zeka yerine cihazlarına 70-80w hızlı şarj desteği ve gerçek 120hz getirse ben dahil bir çok insan fazlasıyla mutlu olur.Ya yapay zeka meselesi niye bu kadar yüksek işlem gücü gerektiriyor anlamadım ben. Samsungda ortasegmentte bile çalışıyor rahat rahat hem de daha iyi. Apple yapay zeka işinin yanlış tarafından tuttu telefonda