Reklam Bannerı

Samsung harici instagramda kalite düşmesi yaşatmayan marka var mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emirr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emirr

Paylaşımcı
İleri dönemde Honor Magic 7 pro,Xiaomi 15 Ultra veya Vivo X200 Pro almayı düşünüyorum alırsam İnstagrama story attığımda 5 piksel fotoğraf veya çözünürlüğü 720 ye düşmüş bir video görmek istemiyorum bu tarz sorunlar var mı yoksa çinli firmalara şans vermek istiyorum dediğim gibi olmassa S25 Ultra alıp geçmeyi düşünüyorum şimdiden teşekkürler bilgiler için

İleri dönemde Honor Magic 7 pro,Xiaomi 15 Ultra veya Vivo X200 Pro almayı düşünüyorum alırsam İnstagrama story attığımda 5 piksel fotoğraf veya çözünürlüğü 720 ye düşmüş bir video görmek istemiyorum bu tarz sorunlar var mı yoksa çinli firmalara şans vermek istiyorum dediğim gibi olmassa S25 Ultra alıp geçmeyi düşünüyorum şimdiden teşekkürler bilgiler için
Bunlar arasında en iyi kamera x200 proda ama instagram olayına bakman lazım gerekirse araştır içine sinmezse 25u alırsın

Bunlar arasında en iyi kamera x200 proda ama instagram olayına bakman lazım gerekirse araştır içine sinmezse 25u alırsın
İnstagram olayını ancak kullanan birinden öğrenebiliriz konuyu çok gören olmamış herhalde eğer kötü ise S25u alıp geçerim ama şu yönüde içime sinmedi diğerlerinin ultra-geniş açı ve Telefoto sensörleri 1/1.4" gibi seviyelerde iken S25u nun 1/2.55" olması biraz hoşuma gitmedi fakat ilginçtir odak uzaklığı 111mm S25U nun saydığım modellerden Mi 15 Ultra harici ikiside 85mm bu saydığım etkenler çok etkiler mi onuda merak ediyorum

Forumda X200 Pro ve S25 Ultra kullanan vardı galiba. Sensör boyutu daha küçük ise aynı seviyedeki lensler ile odak uzaklığı daha büyük olabiliyor. 1/1.4'' sensörün odak uzaklığı 100 mm ve üzerinde olması için sensör ile lens arasındaki mesafe artması gerekir bunun için de arkada çok büyük bir çıkıntı olması lazım. 200 MP avantajı ile daha düşük odak uzaklığı olmasına rağmen çözünürlük farkından dolayı dijital zoom ile aradaki farkı kapatıyor hatta geçiyor.

Forumda X200 Pro ve S25 Ultra kullanan vardı galiba. Sensör boyutu daha küçük ise aynı seviyedeki lensler ile odak uzaklığı daha büyük olabiliyor. 1/1.4'' sensörün odak uzaklığı 100 mm ve üzerinde olması için sensör ile lens arasındaki mesafe artması gerekir bunun için de arkada çok büyük bir çıkıntı olması lazım. 200 MP avantajı ile daha düşük odak uzaklığı olmasına rağmen çözünürlük farkından dolayı dijital zoom ile aradaki farkı kapatıyor hatta geçiyor.
X200 pro kullanan varsa bu konuya ulaşırsa sevinirim instagramda kalite düşme olayını sormak istiyorum birde bilgi için teşekkürler tek eksik instagram kalitesi kaldı o da çözülürse çinlilere şans verilebilir demektir

Telefoto kameralarda ya küçük sensör kullanıp odak uzaklığını olabildiğince arttırmak ya da sensör çözünürlüğünü arttırıp büyük sensör kullanarak daha düşük bir odak uzaklığında yüksek çözünürlük sayesinde benzer performansı almak mümkün. Samsung HP9 sensörünü çinli markalara sattığı için kendisi kullanmıyor. Ultra serisinde o sensör kullanılsaydı ne X200 pro ne de honor magic 7 pro satabilirdi. Çinli markalar büyük ihtimalle o sensörü alma şartı samsung'un kendi cihazlarında kullanmaması. Samsung bu sayede hem eski sensör ile Ultra satıp hem de yeni sensörden para kazanıyor. Bu en iyi cihazı yapıp 3 lira kazanmak yerinde 5 lira kazanma stratejisi.

Son düzenleme:
Samsung Galaxy S25 Ultra
200 MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3", 0.6µm, multi-directional PDAF, OIS (ana kamera)
10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto), 1/3.52", 1.12µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
50 MP, f/3.4, 111mm (periscope telephoto), 1/2.52", 0.7µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom
Vivo X200 Pro
50 MP, f/1.6, 23mm (wide), 1/1.28", 1.22µm, PDAF, OIS (ana kamera)
200 MP, f/2.7, 85mm (periscope telephoto), 1/1.4", 0.56µm, multi-directional PDAF, OIS, 3.7x optical zoom, macro 2.7:1

Normal şartlarda sensör büyüdükçe aynı görüş açısını görmesi için odak uzaklığının artması gerekiyor. Odak uzaklığının çok fazla artması kameranın öne doğru uzaması demek. Bu da arkada çok fazla çıkıntı olması demek. Telefoto lenslerin yapısı aşağıdaki şekildeki gibi. Ama periscope telefoto lenslerinde ışık prizmaya çarpıp kırılarak sensör üzerine düşüyor. Lenslerin çok fazla uzamaması için geliştirilen bir sistem.

Samsung mesela 10 MP telefoto sensörde MP değerini sensör küçük olduğu için düşük tutuyor, sensör küçük olduğu için sensör ile lensler arasındaki uzaklık yani odak uzaklığı daha az olabiliyor. Aynı megapiksel değerinde 1/3.52" yerine 1/2" sensör kullansaydı 3x olması için lenslerin önceki duruma göre sensörden biraz daha uzaklaşması gerekirdi. Bu da o kamerada öne doğru uzaması demekti.
Vivo da daha büyük sensör ile daha az optik zoom yapılıyor ama dijital zoom sayesinde odak uzaklığı periscope sistem sayesinde düşük olsa bile görüntü yakınlaştırılabiliyor. Sensör büyük olduğu için odak uzaklığı artması gerekiyor ama bunu periscope sistem ile daha düşük odak uzaklığında tutmayı başarmışlar. Vivo odak uzaklığının yanında çözünürlük avantajını kullanıyor. Periscope sistem biraz daha karmaşık.
Ayrıca bu yazan mm değerleri ana kameraya göre hesaplanan değerler. Hepsi %100 doğru olmuyor kimi marka alışkanlık gereği 3X, 5X yazıp geçiyor. Mesela 24mm 3x de 72 mm olması gerekiyor.
Bu konuda bende çok bilgili değilim ama sayısal verilerden daha çok sonuçlara bakmalısınız.

Ekran görüntüsü 2025-04-11 135546.webp
Ekran görüntüsü 2025-04-11 143352.webp

Samsung Galaxy S25 Ultra
200 MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3", 0.6µm, multi-directional PDAF, OIS (ana kamera)
10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto), 1/3.52", 1.12µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
50 MP, f/3.4, 111mm (periscope telephoto), 1/2.52", 0.7µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom
Vivo X200 Pro
50 MP, f/1.6, 23mm (wide), 1/1.28", 1.22µm, PDAF, OIS (ana kamera)
200 MP, f/2.7, 85mm (periscope telephoto), 1/1.4", 0.56µm, multi-directional PDAF, OIS, 3.7x optical zoom, macro 2.7:1

Normal şartlarda sensör büyüdükçe aynı görüş açısını görmesi için odak uzaklığının artması gerekiyor. Odak uzaklığının çok fazla artması kameranın öne doğru uzaması demek. Bu da arkada çok fazla çıkıntı olması demek. Telefoto lenslerin yapısı aşağıdaki şekildeki gibi. Ama periscope telefoto lenslerinde ışık prizmaya çarpıp kırılarak sensör üzerine düşüyor. Lenslerin çok fazla uzamaması için geliştirilen bir sistem.

Samsung mesela 10 MP telefoto sensörde MP değerini sensör küçük olduğu için düşük tutuyor, sensör küçük olduğu için sensör ile lensler arasındaki uzaklık yani odak uzaklığı daha az olabiliyor. Aynı megapiksel değerinde 1/3.52" yerine 1/2" sensör kullansaydı 3x olması için lenslerin önceki duruma göre sensörden biraz daha uzaklaşması gerekirdi. Bu da o kamerada öne doğru uzaması demekti.
Vivo da daha büyük sensör ile daha az optik zoom yapılıyor ama dijital zoom sayesinde odak uzaklığı periscope sistem sayesinde düşük olsa bile görüntü yakınlaştırılabiliyor. Sensör büyük olduğu için odak uzaklığı artması gerekiyor ama bunu periscope sistem ile daha düşük odak uzaklığında tutmayı başarmışlar. Vivo odak uzaklığının yanında çözünürlük avantajını kullanıyor. Periscope sistem biraz daha karmaşık.
Ayrıca bu yazan mm değerleri ana kameraya göre hesaplanan değerler. Hepsi %100 doğru olmuyor kimi marka alışkanlık gereği 3X, 5X yazıp geçiyor. Mesela 24mm 3x de 72 mm olması gerekiyor.
Bu konuda bende çok bilgili değilim ama sayısal verilerden daha çok sonuçlara bakmalısınız.

Ekli dosyayı görüntüle 3429Ekli dosyayı görüntüle 3430
Bu kadar detaylı bir açıklama için teşekkürler yani anladığım şu Vivo 200mp yaparak 85mm odak uzaklığı ile 111mm odak uzaklığı kullanan Samsung a karşı 200mp olması ile avantaj sağlıyor Samsung ise 50mp 111mm yaparak odak uzaklığı ile avantaj sağlıyor peki ikisi birbirini neredeyse eşitliyorsa burada devreye yazılım mı giriyor kaliteyi belirlemek için

Yüksek zoomda zaten yapay zeka ile pixel doldurma yapılıyor. Yazılım işin içine giriyor. Ama vivo'nun donanımı daha iyi.
200 MP'in avantajlı olduğunu yerler var. 3.7X te aşırı detaylı portre fotoğraf çekilebiliyor. Telefoto konusunda Vivo daha iyi. YouTube üzerindeki karşılaştırma videolarına ya da gsmarenedaki çekilmiş fotoğraf örneklerine bakabilirsiniz.

Yüksek zoomda zaten yapay zeka ile pixel doldurma yapılıyor. Yazılım işin içine giriyor. Ama vivo'nun donanımı daha iyi.
200 MP'in avantajlı olduğunu yerler var. 3.7X te aşırı detaylı portre fotoğraf çekilebiliyor. Telefoto konusunda Vivo daha iyi. YouTube üzerindeki karşılaştırma videolarına ya da gsmarenedaki çekilmiş fotoğraf örneklerine bakabilirsiniz.
Fiyat uygunluğu ve kamera donanımı olarak Vivo çok iyi ve donanım olarakta başarılı o zaman Vivo ya yöneleceğim Xiaomi 80 bin tl keşke fiyatı düzeltseler çünkü Magic 7 pro da 1200 dolar civarı fakat 57 bin tl ye satılıyor 15 Ultra 80 bin tl biraz daha Xiaomi ye alışkınım ancak Vivo da kullanıp alışmak gerekiyor demek ki.

https://www.instagram.com/stories/highlights/18024683819389413/ Nothing Phone 1'de yaptığım testler. Bunda böyleyse amirallerde de iyidir. (Fotoğraflar 7. hikayeden başlıyor)
Valla abi tabi yüklemedende dolayı olabilir videolar bulanıktı ama storyleri fotoğrafları kontrol ettiğimde kalite düşmesi göremedim yani pikselleşme yoktu story de yüksek ihtimalle Vivo,Honor,Xiaomi nin amirallerinde böyle bir sorun yoktur dediğin gibi birde tabi kullanandan dinlemek lazım

Kendi kamerası ile çekip atıyorsan sorun olmaz ama instagram kamerası ile atacaksan iPhone bu konuda rakipsiz.

Kendi kamerası ile çekip atıyorsan sorun olmaz ama instagram kamerası ile atacaksan iPhone bu konuda rakipsiz.
Zaten kendi kamerasını kullanırımda story de video fotoğraf vs atıldığında düşer mi onu merak ediyodum birnevi cevabımı aldım nothing dahi bu işte sorunsuz ise o cihazlar hayli hayli başarılıdır sonuçta 1200 dolar fiyat etiketine sahipler bir zahmet yazılımı ile düzeltsinler

Geri