Reklam Bannerı

2024 Yılı Markaların Pazar Payı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Keymey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Keymey

Usta Yardımcı
Yönetici
Mesajlar
1,471
Akıllı telefon pazarında Apple ve Samsungun payları gün geçtikçe düşüyor, insanlar daha yüksek donanıma sahip olan firmaları tercih ediyorlar.

1736845561691.webp
 
Akıllı telefon pazarında Apple ve Samsungun payları gün geçtikçe düşüyor, insanlar daha yüksek donanıma sahip olan firmaları tercih ediyorlar.

Ekli dosyayı görüntüle 963
İki firmada insanların aklıyla alay ediyor.Sene olmuş 2025 biri 30w diğeri 45w hızlı şarj sunuyor.Biri 1,5 saate yakın dolarken diğeri 2-2,5 saatte doluyor.Samsung S20 den beri ana kamerada aynı sensörü kullanıyor.Apple 16 pro da ana ve geniş açı kamera sensörü 15 pro ile aynı.Sadece geniş açı megapiksel olarak 12 den 48 e yükseltildi.İki firmada senelerdir gıdım gıdım teknoloji koyup yeni model diye piyasaya sunuyorlar.Şimdi herkes S25leri bekliyor.Emin ol S24 ailesi ile çok büyük farklar olmayacak.1-2 makyaj yapıp yeni model diye piyasaya sunacak.Yersen.Şu anda 15 pro kullanıyorum.Apple bu kafayı değişmezse 1-2 yıl içinde Vivo yada Honor ın amiral gemisi bir cihazını alabilirim.Bu iki firma gerçekten can sıkmaya başladı.
 
Apple 3-4 yıl önceki cihazı yeni cihaz olarak çıkarsa bile satış miktarı ciddi oranda düşmeyecek firmalardan biri. Neden mi çünkü marka algısı dünya üzerinde çok yüksek seviyelerde. Bu algıyı da Apple yıllarca ilmek ilmek işleyerek macera aramadan en doğru zamanda en kaliteli ürünleri çıkarmaya kendilerini adadıkları için oluşturdular. Samsung da son zamanlarda Apple'ı taklit ve takip etmeye çalışıyor. Apple ve Samsung gibi markaların pazarlama politikası iyi olan ve satan bir şey varsa onu bozmadan gıdım gıdım özellik eklemek ve risk almadan satışlara devam etmek. Her sene özellikleri ciddi oranda degiştirseler seneye ne koyacaklar. Elindeki teknolojiyi sana bir üründe en dolu bir şekilde verecek değil. Sonuçta amaçları bu ürünlerden her sene kâr elde edip para kazanmak. Çinli markalar ise adlarını duyurmak ve marka algısı oluşturmak için en iyi donanımı Apple dan daha ucuza vermek zorunda yoksa tercih edilmez. Xiaomi bu konuda ilerleme kaydeden markalardan biriydi ama fiyat politikasını Apple seviyesine çıkardılar. Çinli markalar Çin'de çok satılıyor ama Avrupa'da ve Amerika'da çok fazla tercih edilmiyor. Satılması için Çin'de çıkardıkları cihazların aynı zamanda diğer ülkelerde de satılması gerekir ve marka algısı eski OnePlus gibi olmalı sadece amiral gemisi kaliteli cihazlar. Bildiği ve yıllardır kullandığı bir marka (Apple) varken standart kullanıcı niye macera arasın ki. Bizim gibi alım gücü düşük ülkelerde yeni çıkan cihazların yüksek fiyatlarda olmasından dolayı her detayı incelenip fiyat farkına değer mi diye uzun araştırmalar sonucunda seçim yapılıyor. Özellik farklarını çok detaylı araştırıyoruz ama diğer ülkelerdeki alım gücü yüksek insanlar Aaa yeni model mi eskisinden iyidir diyerek alıyor. Ama Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde fiyatlar çok fazla değişmiyor merakı olan her sene cihaz yenileyebiliyor, normal kullanıcılar 3-4 senede değiştirdiği için özellikler bakımından belli bir seviye ilerleme kat edilmiş oluyor.
 
Son düzenleme:
Standart telefon sektörü belli bir kalıba girdi. Katlanabilirler ile yenilikler gelecek ama o teknolojinin ucuzlaması ve genele yayılması gerekiyor. Standart telefonlarda kalıplaşmış ve ikonikleşmiş tasarımların üzerine fazla bir yenilik eklenemiyor. Çünkü cihazların markası yazmadan görünüşünden markası anlaşılsın isteniyor. Bu konudan ötürü ikonik tasarımı bozmamaya özen gösteriyorlar. Tasarım konusunda değişiklik yapılmasına uzun yıllar alabiliyor. Herkese satılabilecek cihazlar nerdeyse en kullanışlı halini aldı. En iyi yenilik bana göre kullanım alışkanlığını bozmadan eklenecek kullanışlığı arttıran detaylar. Genelde Apple ve Samsung son 3-4 yıldır bu şekilde ilerliyor. Çinli markalar kadar bilerek bol keseden geliştirmeler yapmıyorlar. Apple ve Samsung yurt dışında fiyatı belli bir seviyede tuttukları için bol yenilik yüksek maliyet demek kâr oranları düşmesin diye bu şekilde ilerliyorlar. Her sene telefonların özelliklerini Çinli markalar gibi bol keseden arttırmazlar mı arttırırlar ama bu sefer de her sene fiyatı artırırlar. Telefon için yurt dışında alınabilir fiyat belli iken her sene zam demek güle güle satış oranları demek. Ancak büyük yenilik sıçramalarında fiyat artışını toplumlara kabul ettirebilirler. Bu da katlanabilir cihaza geçişte olacak.
Apple ve Samsung'un yenilikleri son kullanıcıya cihaz satmaya itecek küçük dokunuşlardan ibaret. 3-4 yıldır çıkan cihazlar aynı cihazlar sadece satış sürekliliğini sağlamak önemli. Son kullanıcı olarak özellik sarhoşu değil de ihtiyaç dedektifi olmak gerekiyor.

Büyük sıçramalar artık eskisi gibi yapılmıyor. Çünkü cihazlar şık ve kullanışlı hale geldi. Belli bir standart oluştu. Apple ve Samsung firmasında bu mevcut. LG'nin G serisi her sene farklı tuhaf yenilikler ile çıkıyordu ama macera ararken kaliteden ve güvenden ödün verdiler. G3 ve G4'te anakart sorunu yaşandı ve bu G serisini büyük oranda yıprattı. Sonuçta piyasadan silindiler. Büyük firmalar bu yüzden daha garanti ve emin adımlar ile gitmeye çalışıyor. Çinli markalara göre bazı konularda çok geri kaldılar orası net. Bu tür dezavantajlı konuları da marka algısı avantajı ile bir nevi kapatmaya çalışıyorlar ama bu ilerde sorun çıkarabilecek bir konu. Ellerinde hızlı şarj ve diğer teknolojiler olmasına rağmen bilerek bekletiyor olmaları rekabette geri düşmelerine neden oluyor. Markaların bazı konularda artık elini taşın altına sokması gerekiyor.

Honor ve Vivo güzel adımlar atıyor ama satışları biraz arttığında onlarda Xiaomi gibi biz Apple olduk algısına kapılıp fiyatları Apple seviyesine çekerlerse yine satışları çok fazla değişmez. Apple'a seçenek olurlar. Yüksek kâr ile satmayı değil kaliteli cihazı iyi fiyata çok satarak marka algısı oluşturmalılar diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Nothing Phone'un marka algısı konusundaki stratejisi Apple a rakip olabilecek beğendiğim bir şekilde ama ne kadar devam ettirebilirler bilmiyorum. Amiral gemisi cihazlar yapmadıkları sürece büyük firma olurlar mı emin değilim. Genel stratejisi Nothing Phone serisi olarak orta ve üst segment cihazlar çıkartıp belli bir kalite standardı yakalamak. Marka Phone 2 gibi amiral gemisi adayı cihazın yanına 2A gibi orta segment modelini de çıkardı. 2A ve Phone 1 den daha ucuza cihaz çıkartmak istediklerinde (daha ucuza cihazlar yapıp en azından adını o şekilde duyurmayı denediklerinde) Nothing Phone yerine CMF markasını oluşturmalarını iyi bir taktik olarak görüyorum. Bu şekilde Nothing Phone un kalite algısı düşmeyecek ve zedelenmeyecek. Xiaomi de zamanla cihazlarını bu şekilde sınıflandırmaya gitti. Redmi, poco ve Xiaomi olarak sınıflara ayırdı. Markanın ucuza cihaz üretmesi sorun değil ama amiral gemisi adında kullandığı marka model ve isimlendirmeyi ucuz cihazda da kullandığında Apple algısı oluşmuyor işte. Uzun bir yazı oldu tamamını okuyanlara teşekkür ederim.

Sizin bu konularda düşünceleriniz neler merak ediyorum? Yoksa boşver marka algısını ben sadece sonuca bakarım diyenlerden misiniz?

Tüm Yazıların Özeti: Eskiden cihazlar daha çok ihtiyaca yönelik yapılıyordu ama artık satış stratejisine göre yapılıyor. Markaların para kazanmasına yönelik de diyebiliriz. Marka ve model algısı sayesinde en iyi cihaza ihtiyacı olmayan insana, en pahalı modeli satma yönlendirmesi var. Bazı konularda bilerek geliştirmeler yapılmıyor.

Kumar oynarken sırası gelmeyen kim elindeki tüm kozu atar veya açık eder ki. Sonuçta pasta her sene büyürken bir dilimden bir parça azalsa kimse zarar etmez.
 
Son düzenleme:
Donanım sebebiyle değil artık amiral segmentteki cihazların donanımları fazla fazla güçlü durumda bu yüzden donanımdan ziyade yazılım daha önemli hale geldi kullanıcı deneyimini en etki eden şeyler yazılım, arayüz, yapay zeka özellikleri artık. Çinli markalar yazılım olarak hala tatmin edicilikten uzakta. Bu grafikteki dalgalanmanın asıl sebebi küresel çatışmaların çin iç pazarındaki yansıması olabilir abd baskısı ve çindeki milliyetçilik halkı yerel markalara yönlendirdi.
 
Samsung'un telefonlarını geliştirmeye çalışmamasına şaşmamalı. Avrupa pazarında telefon markalarının satış payları

1740246705110.webp
 
Samsung'un telefonlarını geliştirmeye çalışmamasına şaşmamalı. Avrupa pazarında telefon markalarının satış payları

Ekli dosyayı görüntüle 2869
Samsung a hak vermemek mümkün değil bi yandan. 3-4 yıldır yazılıma verdiği önemin ekmeğini yiyor. Önceden 2 yıl android sürüm verirdi orta seviye telefonlarina. Şimdi ise minimum 4-5 yıl, hatta 7 yıla kadar güncelleme(güvenlik) veriyor. Üstüne One UI arayüzünü de iyi geliştirdi. İnsanlarda algı oldukça pozitife döndü.
 
Geri
Üst