Reklam Bannerı

Hızlı Şarj Zararlı mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alp0607
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

alp0607

Yeni Başlayan
Merhaba. Samsung EB-P5300X 20.000 maH powerbank aldım, yakın zamanda S24 Ultra alacağım. Bu powerbank süper hızlı şarj özelliğine sahip bilenler bilir. Ben hem telefonu hem powerbank'i şarj edecek bir adaptör almak istiyorum. Almak istediğim şarj adaptörü yine Samsung'un 25 wattlık adaptörü ancak hızlı şarj adaptöre ve telefona uzun vadede zarar verir mi bu konuda kafam çok karışık. Dün powerbank'i 10 watt Xiaomi adaptörü ile şarj ettim, saatler sürdü ama zerre ısınmadı powerbank. Sizce 25 wattlık adaptörü almalı mıyım yoksa 15 wattlık adaptörü almak mı daha sağlıklı yoksa 10 wattlık Xiaomi adaptörü kullanmaya devam etmeli miyim? Hızlı şarj telefona ve bataryaya uzun vadede zarar verir mi, hem zarar vermesin hem çok da uzun süre şarj etmeyim dersem en az kaç wattlık adaptör almalyım. Bu arada kablolar da çok pahalı. Xiaomi Mi A3 ile birlikte gelen kabloyu (ucunda type-c adaptör var) alacağım şarj adaptörü ile kullanırsam S24 Ultra için bir sakıncası var mı?

Samsung EB-P5300X 20000 mAh Powerbank giriş-çıkış 25W hızlı şarj destekliyor. Samsung Galaxy S24 Ultra 45W destekliyor. Samsung da 25W-45W diğer markalara bakılınca hızlı şarj bile sayılmıyor. Ayrıca hızlı şarj bataryaya zarar vermez. 25W-45W ile de bataryada ısınma olmaz. Şarj adaptörü ısınır ama batarya çok fazla ısınmaz.
10-15W'lık adaptörler ile hiç uğraşmayın derim. Kendi kendinize eziyet edersiniz.
Uygun fiyata orijinal Samsung istiyorsanız 25W adaptörü olabilir. 45W'a kadar destek olduğu için 45W'lık adaptör alsanız da sorun olmaz. Samsung 45W biraz pahalı ama farklı marka da alabilirim derseniz Anker, Spigen, Ugreen ve Mcdodo bakabilirsiniz.
Yeni nesil adaptörlerde giriş yeri type c. S24 Ultranın kutusundan şarj kablosu çıkıyor onu kullanabilirsiniz.
Kablo olarak Anker, Spigen, Ugreen ve Mcdodo gibi markalara bakabilirsiniz.

Son düzenleme:
Samsung EB-P5300X 20000 mAh Powerbank giriş-çıkış 25W hızlı şarj destekliyor. Samsung Galaxy S24 Ultra 45W destekliyor. Samsung da 25W-45W diğer markalara bakılınca hızlı şarj bile sayılmıyor. Ayrıca hızlı şarj bataryaya zarar vermez. 25W-45W ile debbataryada ısınma olmaz. Şarj adaptörü ısınır ama batarya çok fazla ısınmaz.
10-15W'lık adaptörler ile hiç uğraşmayın derim. Kendi kendinize eziyet edersiniz.
Uygun fiyata orijinal Samsung istiyorsanız 25W adaptörü olabilir. 45W'a kadar destek olduğu için 45W'lık adaptör alsanız da sorun olmaz. Samsung 45W biraz pahalı ama farklı marka da alabilirim derseniz Anker, Spigen, Ugreen ve Mcdodo bakabilirsiniz.
Yeni nesil adaptörlerde giriş yeri type c. S24 Ultranın kutusundan şarj kablosu çıkıyor onu kullanabilirsiniz.
Kablo olarak Anker, Spigen, Ugreen ve Mcdodo gibi markalara bakabilirsiniz.
Teşekkür ederim. Bu konunda forum sitelerinde birbiri ile çelişen çok bilgi var. Bir kısım hiçbir zarar vermez derken bir kısım batarya ömrü azalır diyor. Artık herşey çok pahalı, 1800 TL'ye aldım powerbank'i, uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanmak istiyorum.

Samsung EP-T2510N 25W şarj adaptörü üzerinde kaç voltta kaç amper verdiğine bakabilirsiniz. Powerbank'in üzerinde desteklediği volt/amper değerleri ile karşılaştırın.

1000013237.webp

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Bu konunda forum sitelerinde birbiri ile çelişen çok bilgi var. Bir kısım hiçbir zarar vermez derken bir kısım batarya ömrü azalır diyor. Artık herşey çok pahalı, 1800 TL'ye aldım powerbank'i, uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanmak istiyorum.
Batarya ömrüne zarar verir vermez diye konuşulan hızlı şarjlar genelde 65W-67W-90W-120W olanlar. 15W-20W-25W-45W artık normal şarj standartı haline geldi. 65W ve üzerindeki hızlı şarjlar bataryayı çok kısa sürelerde doldurduğu için uzun vadede batarya ömründen gider mi diye tartışılıyor. 5W ile şarj etsek bile batarya ömrü kullanıma bağlı olarak her türlü zamanla azalıyor. Hızlı şarj varken kullanmamak mantıksız. Batarya ilerde değiştirilir.
Powerbankler de telefonlar kadar yüksek hızlı şarj desteklemiyor zaten.

25W şarj destekleyen bir cihaz şarj oluncaya kadar 25W ile şarj olmuyor. Başta hızlı şarj oluyor daha sonra yavaşlıyor. Powerbanklerde bu şekilde.

45w hızlı şarj bile sayılmaz, kullan geç arkana bile bakma. 90-120w ları gördüğümüz yerde 45w normal şarj olur ancak. İkincisi zaten 45w neredeyse hiç bi zaman çıkmıyor, 38-40w maksimum o da çok kısıtlı bir süre. 70-80 gibi 10w civarına düşürüyor şarjı. Kontrol etmek istersen şu videoya bakabilirsin. S25 Ultraya hızlı şarj gelmiş bu arada s24 ultra 10 dakika daha uzun sürede şarj oluyor en az s25 ultradan, aynı watt olmasına rağmen

Şarj adaptörü alırken satıcıya dikkat edin. Güvenilir ve bilindik büyük bir satıcıdan alın. Samsung ve Apple orijinal adaptörlerde çok fazla sahte ürün var.
Samsung EP-T2510N 25W - 499 TL (Turkcell)
Vatan ve Media Markt da daha pahalı ama mağazadan almak isterseniz oralarda var.
Anker 322 PowerLine USB-C to USB-C Örgülü Kablo 3ft/0.9m 60W – 215 TL (Hepsiburada)

Samsung 45W orijinal adaptör piyasada çok yok ve pahalı. Orijinal istiyorsanız 25W samsung alabilirsiniz.

Ben anker ve spigen markasının adaptörlerini yıllardır kullanıyorum.

Aşağıdaki adaptörler ülkemizde çok satan modellerden. Anker ve Spigen 45W adaptörü S Ultra modellerinde kullanan çok fazla kişi var. Satış yerlerindeki yorumlara bakabilirsiniz. Ben olsam Samsung Orijinal ya da Anker tercih ederdim. Anker 67W da alsanız sorun olmaz cihaz ne destekliyorsa o kadar W da şarj olur.

Spigen 45W USB-C Hızlı Şarj Aleti + Örgü Şarj Kablo Samsung PPS 2.0 - 354 TL (kupon ile)
Spigen 45W USB-C 2 Port Mini Hızlı Şarj Aleti Samsung PPS 2.0 - 298 (kupon ile)
Anker Şarj Cihazı 336 Powerport 67W – 895 TL (Kupon ile 795 TL) (669 TL dip fiyat gördü)
Anker 323 33W USB-C + USB-A Hızlı Şarj Cihazı -(USB-C PD 20W + USB-A 12W) - 495 (349-399 TL de çok sattı)
Anker 313 Samsung PPS Destekli 45W (şu an pahalı uygun fiyata düşerse bakılabilir.) (287-335 TL dip fiyat gördü)
Anker 312 Samsung PPS Destekli 25W (şu an pahalı uygun fiyata düşerse bakılabilir.) (374 TL dip fiyat gördü)

Son düzenleme:
Ürünlerde kronik bir sorun olmadığı sürece ilk akla gelen batarya şişmesi veya pil ömrü kaybı gibi sorunlar olmaz. Hızlı şarj bataryayı etkileyecekse de, yavaş şarj da etkileyecek, maksat aradaki zarar farkı az olsun ama batarya performans kaybı yaşayınca da cihaz hızlı şarj olsun. Her zaman söylenen; orijinal veya marka ürün olsun ve sorun olmasın.

Samsung 25W + Mcdodo 100W Kablo S23 Şarj Testi (1 saat 15 dakika)

Saat 16.21 S23 %5 – 21-22W (1 saat 12 dakika)
Saat 16.31 S23 %25 – 16W (1 saat)
Saat 16.41 S23 %42 – 16W (51 dakika)
Saat 16.51 S23 %57 – 16-17W (41 dakika)
Saat 17.01 S23 %71 – 13W (33 dakika)
Saat 17.11 S23 %83 – 13W (25 dakika)
Saat 17.21 S23 %93 – 7-8W (13 dakika)
Saat 17.31 S23 %98 – 4-5W (3 dakika)
Saat 17.36 S23 %100 – şarj oldu.

Samsung EP-TA800 25W şarj adaptörü ile bataryanın dolmasına göre W değişimi.

Geri