Güncel iPhone'lardaki 60hz ekran deneyimi sandığınız kadar kötü değil. Günümüzde bütçe fark etmeksizin satılan bütün Android cep telefonlarında en az 90 veya 120hz panel var. Peki siz günlük kullanımlarda ya da oyunlarda, vs. bu frekans değerlerinin ne kadarını FPS olarak alabiliyorsunuz? En güçlü işlemcilere sahip amiral gemisi Android cihazlarda bile belli uygulamalarda büyük optimizasyon problemleri var. Giriş ve orta segment cihazlardaki güçsüz işlemcilerle birleşen ekstra optimizasyon problemlerini konuşmaya gerek bile yok. En basitinden uygulama marketlerde gezerken bile bu optimizasyon problemlerinden dolayı FPS drop yaşıyorsunuz. Evet elinizin altında 120hz bir panel var ama siz sürekli olarak 120 FPS bir ekran deneyimi yaşayamıyorsunuz. Ana sayfada gezerken daha akıcı olması dışında size kattığı çok bir şey yok.60hz ekran deneyimi nasıl arkadaşlar genel olarak herkese soruyorum iPhone kullanan, nerede yavaş nerede normal
Belli bir süre kullanımdan sonra pil performansı nasıl? Gücü ve ekranına nazaran pil performansı iyi olmalı ancakForumda adam akıllı iphone konusu yok eksiği tamamlayalım
iPhone 11's battery is dead.Belli bir süre kullanımdan sonra pil performansı nasıl? Gücü ve ekranına nazaran pil performansı iyi olmalı ancak
iPhone'nun düz modellerinin akıbeti belli.
Oki dokiGüncel iPhone'lardaki 60hz ekran deneyimi sandığınız kadar kötü değil. Günümüzde bütçe fark etmeksizin satılan bütün Android cep telefonlarında en az 90 veya 120hz panel var. Peki siz günlük kullanımlarda ya da oyunlarda, vs. bu frekans değerlerinin ne kadarını FPS olarak alabiliyorsunuz? En güçlü işlemcilere sahip amiral gemisi Android cihazlarda bile belli uygulamalarda büyük optimizasyon problemleri var. Giriş ve orta segment cihazlardaki güçsüz işlemcilerle birleşen ekstra optimizasyon problemlerini konuşmaya gerek bile yok. En basitinden uygulama marketlerde gezerken bile bu optimizasyon problemlerinden dolayı FPS drop yaşıyorsunuz. Evet elinizin altında 120hz bir panel var ama siz sürekli olarak 120 FPS bir ekran deneyimi yaşayamıyorsunuz. Ana sayfada gezerken daha akıcı olması dışında size kattığı çok bir şey yok.
Apple tarafında ise gerek iOS kararlılığı gerek de optimizasyon problemlerinin oldukça eser miktarlarda olması sebebiyle 60hz bir panelden sürekli olarak maksimum FPS değerlerini alabildiğiniz için herhangi bir eksiklik hissetmiyorsunuz. Apple tarafında Android'e nazaran çok daha az işlemci çeşitliliği olması optimizasyon problemlerini de minimuma indiriyor. Pek çok insanın iPhone tercih etmesinin temel sebebi de aslında bu durum. Evet günümüzde Apple'ın düz modellerine hala 60hz panel koyuyor olması kesinlikle eleştirilmesi gereken bir husus fakat bahsettiğim durumlardan ötürü bu panelleri kullanırken bir eksiklik yaşamıyorsunuz.
Son yıllarda Android tarafında Samsung'un S serisi cep telefonlarını, iOS tarafında da düz ve Pro iPhone modellerini kullanmış bir insan olarak bunları aktarıyorum.
Alıntıyı eklemeyi becerememişizBelli bir süre kullanımdan sonra pil performansı nasıl? Gücü ve ekranına nazaran pil performansı iyi olmalı ancak
iPhone'nun düz modellerinin akıbeti belli.
Çok doğru bir yorum olmuş, iphone pro modelleri de kaydırırken biraz uzun kaydırınca 80hz düşüyor, kısa kaydırmalar ve animasyonlar 120hzEkran yenileme hizinin sadece arayuzdeki bir kaydirmada bile etkisi var. Sonucta saniye basina 120 adet kare aktarmadan bahsediyoruz. Uzun sure 120 kullananlar 200 dolarlik telefona da sahip olsa 60'a dusursun bakalim, telefon birkac dakika boyunca kasiyor gibi hissettirecek. Bunu oyunla filtrelemek, animasyonlara guvenmek ya da basit frame drop'larla kiyaslamak yanlis olur.
Hele ki Apple'in iOS 18 ile sundugu yeni LTPO (kendi tabirleriyle ProMotion) algoritmasi nedeniyle 120 Hz'e bile uzak yasamaniz uzucu. Weibo'da zibilyon test var bununla ilgili, tek linke bagli kalmayin.
![]()
iOS 18 reportedly limiting iPhone display refresh rate to 80Hz — here’s the proof
Pro-ish Motionwww.tomsguide.com
Bu tur sebeplerden eski bir 12 kullanicisi olarak base modellerin uzucu yanlari oldugunu dusunuyorum.
Hocam güçsüz işlemcinin fiyatı belli. Yani onu neye göre eleştiriyorsunuz?Güncel iPhone'lardaki 60hz ekran deneyimi sandığınız kadar kötü değil. Günümüzde bütçe fark etmeksizin satılan bütün Android cep telefonlarında en az 90 veya 120hz panel var. Peki siz günlük kullanımlarda ya da oyunlarda, vs. bu frekans değerlerinin ne kadarını FPS olarak alabiliyorsunuz? En güçlü işlemcilere sahip amiral gemisi Android cihazlarda bile belli uygulamalarda büyük optimizasyon problemleri var. Giriş ve orta segment cihazlardaki güçsüz işlemcilerle birleşen ekstra optimizasyon problemlerini konuşmaya gerek bile yok. En basitinden uygulama marketlerde gezerken bile bu optimizasyon problemlerinden dolayı FPS drop yaşıyorsunuz. Evet elinizin altında 120hz bir panel var ama siz sürekli olarak 120 FPS bir ekran deneyimi yaşayamıyorsunuz. Ana sayfada gezerken daha akıcı olması dışında size kattığı çok bir şey yok.
Apple tarafında ise gerek iOS kararlılığı gerek de optimizasyon problemlerinin oldukça eser miktarlarda olması sebebiyle 60hz bir panelden sürekli olarak maksimum FPS değerlerini alabildiğiniz için herhangi bir eksiklik hissetmiyorsunuz. Apple tarafında Android'e nazaran çok daha az işlemci çeşitliliği olması optimizasyon problemlerini de minimuma indiriyor. Pek çok insanın iPhone tercih etmesinin temel sebebi de aslında bu durum. Evet günümüzde Apple'ın düz modellerine hala 60hz panel koyuyor olması kesinlikle eleştirilmesi gereken bir husus fakat bahsettiğim durumlardan ötürü bu panelleri kullanırken bir eksiklik yaşamıyorsunuz.
Son yıllarda Android tarafında Samsung'un S serisi cep telefonlarını, iOS tarafında da düz ve Pro iPhone modellerini kullanmış bir insan olarak bunları aktarıyorum.
80hz olayı 13 pro zamanındada vardı yeni bir şey de değil hala çözmediler aynı ios 18 le alakası yokEkran yenileme hizinin sadece arayuzdeki bir kaydirmada bile etkisi var. Sonucta saniye basina 120 adet kare aktarmadan bahsediyoruz. Uzun sure 120 kullananlar 200 dolarlik telefona da sahip olsa 60'a dusursun bakalim, telefon birkac dakika boyunca kasiyor gibi hissettirecek. Bunu oyunla filtrelemek, animasyonlara guvenmek ya da basit frame drop'larla kiyaslamak yanlis olur.
Hele ki Apple'in iOS 18 ile sundugu yeni LTPO (kendi tabirleriyle ProMotion) algoritmasi nedeniyle 120 Hz'e bile uzak yasamaniz uzucu. Weibo'da zibilyon test var bununla ilgili, tek linke bagli kalmayin.
![]()
iOS 18 reportedly limiting iPhone display refresh rate to 80Hz — here’s the proof
Pro-ish Motionwww.tomsguide.com
Bu tur sebeplerden eski bir 12 kullanicisi olarak base modellerin uzucu yanlari oldugunu dusunuyorum.
''... telefonda bile 120Hz ekran var iPhone'da yok.'' diyen arkadaşlara ithafen.Hocam güçsüz işlemcinin fiyatı belli. Yani onu neye göre eleştiriyorsunuz?
Android tarafında birkaç sene önce S20 FE ve son zamanlarda da S24 Ultra kullandım. Telefonları sürekli güncel tutuyor olmama rağmen pek çok uygulamada optimizasyon problemleri yaşatıyorlar. Bilhassa banka uygulamalarında cihazlar bildiğin takılıyor. S24 Ultra'da Google Play Store özelinde bir kasma/donma yaşamadım ama S20 FE'de onu da yaşıyordum. Bunların yanı sıra bana en tuhaf gelen durum ise Samsung'un kendi uygulamalarındaki optimizasyon sorunları. Siz de takip ettiğim kadarıyla S23 Ultra kullanıyorsunuz. Samsung uygulamalarında veya belli uygulamalarda optimizasyon problemleri hiç yaşamıyor musunuz? Benim canımı çok sıkan bir durum. Elimin altında donanım olarak harika bir cihaz var ama yazılımsal sorunlarından ötürü canımı sıkıyor. iOS tarafında bu sıkıntıları yıllardır yaşamıyorum. Anlatmaya çalıştığım şey de bu aslında.10 bin TL'lik cihaz değil ki düz iPhonelar. Düz iPhone fiyatındaki 120 Hz Androidler gayet sorunsuz.
Bahsettiğim üzere bu görüşe de katılıyorum. Yumuşatmaktan ziyade kullanılabilir olduğunu açıkladım.60 Hz ekran apaçık bir eksik. Android'i bir kenara bırakın. Düz iPhone ile Pro arasındaki ekran farkı ortada. Olmaması gereken bir fark. Maliyetten kısılacak yer burası değil.
Ben 60 hz kullanılmaz demiyorum, kullanan kullanıyor ama bu meseleyi yumuşatmaya, hafif görmeye gerek yok.
O ucuz telefonlarda bile var diyen arkadaşlar 120hz nin bu kadar üst bir teknoloji olmadığını söyleyen arkadaşlar iPhone 16'nın redmi 13'ten iyi olduğunu iddia etmiyorlar. 200 dolarlık cihaza koyulabiliyorsa neden 800-1000 dolarlık ürüne koyulmuyor diye eleştiriyorlar ki bundan normal bişey yok . Google Play'de yaşadığın takılmaları ben X3 Proda bile yaşamadım. Diğer optimizasyon problemleri bazı uygulamalarda özel olarak kullanırsan poco özelinde var, samsungda görmedim. Örnek olarak YouTube canlı yayında Samsung telefonda (note 9) zoom yapabilirken poco cihazımda yapamadım.''... telefonda bile 120Hz ekran var iPhone'da yok.'' diyen arkadaşlara ithafen.
Android tarafında birkaç sene önce S20 FE ve son zamanlarda da S24 Ultra kullandım. Telefonları sürekli güncel tutuyor olmama rağmen pek çok uygulamada optimizasyon problemleri yaşatıyorlar. Bilhassa banka uygulamalarında cihazlar bildiğin takılıyor. S24 Ultra'da Google Play Store özelinde bir kasma/donma yaşamadım ama S20 FE'de onu da yaşıyordum. Bunların yanı sıra bana en tuhaf gelen durum ise Samsung'un kendi uygulamalarındaki optimizasyon sorunları. Siz de takip ettiğim kadarıyla S23 Ultra kullanıyorsunuz. Samsung uygulamalarında veya belli uygulamalarda optimizasyon problemleri hiç yaşamıyor musunuz? Benim canımı çok sıkan bir durum. Elimin altında donanım olarak harika bir cihaz var ama yazılımsal sorunlarından ötürü canımı sıkıyor. iOS tarafında bu sıkıntıları yıllardır yaşamıyorum. Anlatmaya çalıştığım şey de bu aslında.
60Hz zaten benim de belirtmiş olduğum gibi eleştirilmesi gereken bir durum.
Bahsettiğim üzere bu görüşe de katılıyorum. Yumuşatmaktan ziyade kullanılabilir olduğunu açıkladım.
Valla ben yaşadığım sorunları uzun uzun söyledim. Mesele sorun söylemekse herhalde fazlasıyla yaptım diye düşünüyorum. Genel olarak zaten hep sorunlara odaklanan bir yapıya sahibim.''... telefonda bile 120Hz ekran var iPhone'da yok.'' diyen arkadaşlara ithafen.
Android tarafında birkaç sene önce S20 FE ve son zamanlarda da S24 Ultra kullandım. Telefonları sürekli güncel tutuyor olmama rağmen pek çok uygulamada optimizasyon problemleri yaşatıyorlar. Bilhassa banka uygulamalarında cihazlar bildiğin takılıyor. S24 Ultra'da Google Play Store özelinde bir kasma/donma yaşamadım ama S20 FE'de onu da yaşıyordum. Bunların yanı sıra bana en tuhaf gelen durum ise Samsung'un kendi uygulamalarındaki optimizasyon sorunları. Siz de takip ettiğim kadarıyla S23 Ultra kullanıyorsunuz. Samsung uygulamalarında veya belli uygulamalarda optimizasyon problemleri hiç yaşamıyor musunuz? Benim canımı çok sıkan bir durum. Elimin altında donanım olarak harika bir cihaz var ama yazılımsal sorunlarından ötürü canımı sıkıyor. iOS tarafında bu sıkıntıları yıllardır yaşamıyorum. Anlatmaya çalıştığım şey de bu aslında.
60Hz zaten benim de belirtmiş olduğum gibi eleştirilmesi gereken bir durum.
Bahsettiğim üzere bu görüşe de katılıyorum. Yumuşatmaktan ziyade kullanılabilir olduğunu açıkladım.
Elbette insanların bir bölümü bu sebepten eleştiriyor ama bir diğer bölümü de ''60Hz telefon mu alınır...'' şeklinde eleştirip, ''60Hz telefon alacağıma ... alırım, onda bile 120Hz ekran var.'' diye devam ediyorlar. Benim bu insanlara orada bahsetmeye çalıştığım şey de: Sırf yüksek frekans değerine sahip bir ekranı var diye güçsüz işlemcili bir telefon aldığınızda, isterse 240Hz ekranı olsun yine sizin için değişen bir şey olmayacak. Fikri idi.200 dolarlık cihaza koyulabiliyorsa neden 800-1000 dolarlık ürüne koyulmuyor diye eleştiriyorlar
Hocam ben bana ithamda bulunuyorsunuz düşüncesiyle cevap vermedim. Ben şunu diyorum sorunsuz cihazlar değiller ama benim yaşadığım sorunlar arasında performans meselesi yoktu. Böyle düşünseydim lafımı esirgemez açık açık söylerdim o yüzden yanlış anlaşılmak istemem.Sevgili @Murat Burç mesele sorun söylemek değil, ben burada size karşı sorunları dile getirmiyorsunuz gibi bir ithamda bulunduğumu düşünmüyorum. Yalnızca yaşadığım problemleri sizin de yaşayıp yaşamadığınızı sordum. Çünkü ben bu şikayetleri çevremdekilerden de duyuyorum. Sizin yaşamamış olmanız da gayet makul yani kalkıp da size yalancı diyecek halim yok. Sonuç olarak hiçbir firma babamın firması değil. Gördüğüm doğrulara ve yanlışlara göre cihaz tercihinde bulunuyorum. İşlerim gereği birden çok telefon kullanıyorum. Ben de bu fırsattan istifade bir iPhone ve bir Android kullanmayı, bu sayede iki işletim sistemini de deneyimliyor olmayı tercih ediyorum. Yani ortada benim özelimde de bir fanboy'luk durumu yok.
Sevgili @Keymey tekrar tekrar da söylediğim gibi, ilk mesajımdan beri zaten 60Hz meselesinin savunulacak bir tarafı olmadığından ve eleştirilmesi gereken bir durum olduğundan bahsediyorum. Bu sanırım bu başlık altında 3. söyleyişim oluyor. $800 fiyat etiketiyle satılan bir cep telefonunda hala 60Hz panel olması bence de savunulacak bir durum değil. Ben sadece bir arkadaşın sorusu üzerine 60Hz bir iPhone'un yaşattığı deneyimden bahsettim. Bu konudan bahsederken de okuyucunun anlamasını kolaylaştırması amacıyla belli kıyaslamalar yaptım.
Elbette insanların bir bölümü bu sebepten eleştiriyor ama bir diğer bölümü de ''60Hz telefon mu alınır...'' şeklinde eleştirip, ''60Hz telefon alacağıma ... alırım, onda bile 120Hz ekran var.'' diye devam ediyorlar. Benim bu insanlara orada bahsetmeye çalıştığım şey de: Sırf yüksek frekans değerine sahip bir ekranı var diye güçsüz işlemcili bir telefon aldığınızda, isterse 240Hz ekranı olsun yine sizin için değişen bir şey olmayacak. Fikri idi.
Tatlı bir tartışma oldu ama bu kez anlaşıldığımı varsayıyorum. İyi forumlar.
Yani hocam aslında 16 fiyatına şöyle güzel bi s24 ultra çekilirdi bu indirimlerde. Hala aynı mı bilmiyorumSevgili @Murat Burç mesele sorun söylemek değil, ben burada size karşı sorunları dile getirmiyorsunuz gibi bir ithamda bulunduğumu düşünmüyorum. Yalnızca yaşadığım problemleri sizin de yaşayıp yaşamadığınızı sordum. Çünkü ben bu şikayetleri çevremdekilerden de duyuyorum. Sizin yaşamamış olmanız da gayet makul yani kalkıp da size yalancı diyecek halim yok. Sonuç olarak hiçbir firma babamın firması değil. Gördüğüm doğrulara ve yanlışlara göre cihaz tercihinde bulunuyorum. İşlerim gereği birden çok telefon kullanıyorum. Ben de bu fırsattan istifade bir iPhone ve bir Android kullanmayı, bu sayede iki işletim sistemini de deneyimliyor olmayı tercih ediyorum. Yani ortada benim özelimde de bir fanboy'luk durumu yok.
Sevgili @Keymey tekrar tekrar da söylediğim gibi, ilk mesajımdan beri zaten 60Hz meselesinin savunulacak bir tarafı olmadığından ve eleştirilmesi gereken bir durum olduğundan bahsediyorum. Bu sanırım bu başlık altında 3. söyleyişim oluyor. $800 fiyat etiketiyle satılan bir cep telefonunda hala 60Hz panel olması bence de savunulacak bir durum değil. Ben sadece bir arkadaşın sorusu üzerine 60Hz bir iPhone'un yaşattığı deneyimden bahsettim. Bu konudan bahsederken de okuyucunun anlamasını kolaylaştırması amacıyla belli kıyaslamalar yaptım.
Elbette insanların bir bölümü bu sebepten eleştiriyor ama bir diğer bölümü de ''60Hz telefon mu alınır...'' şeklinde eleştirip, ''60Hz telefon alacağıma ... alırım, onda bile 120Hz ekran var.'' diye devam ediyorlar. Benim bu insanlara orada bahsetmeye çalıştığım şey de: Sırf yüksek frekans değerine sahip bir ekranı var diye güçsüz işlemcili bir telefon aldığınızda, isterse 240Hz ekranı olsun yine sizin için değişen bir şey olmayacak. Fikri idi.
Tatlı bir tartışma oldu ama bu kez anlaşıldığımı varsayıyorum. İyi forumlar.